EFFECT OF PERIWINKLE (CATHARANTHUS ROSEUS) LEAF EXTRACT ON LIVER HISTOLOGY OF MICE (MUS MUSCULUS L) AFTER ASPARTAME INDUCE


Mahriani Mahriani(1), Rosita Dewi Wulandari(2), Susantin Fajariyah(3),


(1) Universitas Jember
(2) Universitas Jember
(3) Universitas Jember

Abstract


Aspartame is an artificial sweetener in foods and beverages. Continuous use of aspartame will result in oxidative stress in the liver. So we need antioxidants from outside the body such as periwinkle leaves.This study aims to determine the effect of periwinkle leaves (Catharanthus roseus L) on aspartame-induced liver histology. This study used 24 male mice divided into 4 groups, namely negative control (K-) without treatment; Positive control (K +) treatment of aspartame; D1: treatment of aspartame and periwinkle extract doses of 0.42 mg/kg. D2: aspartame and periwinkle  extract doses of 0.84 mg/kgbb. Administration of aspartame dose of 0.2 mg /kgbb by intraperitoneal  for 14 days followed by gavage administration of periwinkle leaf extract for 12 days. The liver was taken on the 27th day by surgery, then made slide histology with Hematoxylin-Eosin staining. The results show that the administration of Catharanthus roseus leaf extract at a dose of 0.84 mg/kgbw in aspartame-induced mice was effective in reducing hepatocyte damage, namely hydrophilic degeneration and necrosis.

Keywords


Aspartame; Catharanthus roseus L; Histopathology; Liver

Full Text:

PDF

References


Aisyah, S. N. (2018). Histopatologi hepar mencit (Mus musculus) strain Balb/C setelah pemberian ekstrak etanol daun tapak dara (Catharanthus roseus) (Skripsi) Jember: Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam Universitas Jember.

Astuti, S. (2008). Isoflvon kedelai dan potensinya sebagai penangkap radikal bebas. Jurnal Teknologi Industri dan Hasil Pertanian. 13(2) : 126-137.

Avanapu, S. R, & Ahmed, M.F. (2013). Phytochemical evaluation and hepatoprotective activity of Catharanthus rosea against sivastatin-induced hepatotoxicity in rats. International journalof advances in pharmacy medicine and bioallie sciences. 1 :7-12

Dasopang, E. S., Nasution, J., Suharyanto, A., Chandra, R. H., & Pratama, I. (2021). Hispathology And Effectiveness Of Wound Healing Cream Karo Oil Herbal Extract On Male Mice In North Sumatra, Indonesia. NVEO-NATURAL VOLATILES & ESSENTIAL OILS Journal| NVEO, 2769-2777.

Dewi, U. K. & Saraswati, T.R. (2009). Efek rebusan daun tapak dara pada dosis dan frekuensi yang berbeda terhadap kerusakan dan akumulasi glikogen pada hepar mencit (Mus musculus). BIOMA. 11(1) : 1-5.

Hariana A. (2008). Tanaman Obat dan Khasiatnya Seri III. Jakarta (ID): Penebar Swadaya.

Irawati, U. B. (2007). Pengaruh aspartam terhadap kadar kreatinin serum dan struktur histologi ren mencit (Mus musculus L.) strain Swiss (Skripsi) Surakarta: Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam Universitas Sebelas Maret.

Kasno, P. A. (2008). Patologi Hati dan Saluran Empedu Ekstra Hepatik. Semarang : Balai Penerbit Universitas Diponegoro.

Kristanto, A., W. A. Mustaqim., E. Suhartono., dan N. Qamariah. 2004. Skrining tanaman obat yang berpotensi sebagai antioksidan in vitro. Mutiara Medika. 4(1) : 5-11.

Mahdi, C & Aulaniam. (2011). Suplementasi yogurt pada tikus (Rattus norvegicus) yang terpapar formaldehid dalam makanan terhadap aktivitas antioksidan enzimatis jaringan hepar. NATURAL B. 1(2): 183-187.

Maulana, A. M., A. G. Perdana, R. Soesilowati, M. F. Romdhoni, dan R. A. N. Putra. (2018). Pengaruh aspartam terhadap struktur histologi hepar tikus (Rattus norvegicus) jantan galur wistar model diabetes melitus. Ibnu Sina Biomedika. 2(1) : 1-7.

Maulida, A., S. Ilyas dan S. Hutahaean. (2013). Pengaruh pemberian vitamin c dan e terhadap gambaran histologis hepar mencit (Mus musculus L.) yang dipajankan monosodium glutamat (MSG). Saintia Biologi. 1(2) : 15-20.

Muhartono., R. Z. Oktarlina dan N. S. Purohita. (2019). Pengaruh pemberian minuman ringan berkarbonasi terhadap gambaran histopatologi hepar tikus putih (Rattus norvegicus) jantan galur Sprague Dawley. Medical Journal. 8(1) : 71-77.

Nugraha, A. P., S. Isdadiyanto dan S. Tana. (2018). Histopatologi hepar tikus wistar (Rattus norvegicus) jantan setelah pemberian teh kombucha konsentrasi 100% dengan waktu fermentasi yang berbeda. Buletin Anatomi dan Fisiologi. 3(1) : 71-79.

Nuryadi, T.D. Astuti, E.S. Utami dan M. Budiantara. (2017). Dasar-Dasar Statistik Penelitian. Yogyakarta: Biomedika.

Parthasarathy, J. N., Ramasundaram, S. K., Sundaramahalingam, M. and S. D. Pathinasamy. (2006). Methanol induced oxidative stress in rat lymphoid organs. J. Occup. Health 48, 20-27.

Pertiwi, R. & Suryani. D. (2017). Pengaruh pemberian minuman berenergi yang mengandung aspartam terhadap nilai fungsi ginjal tikus jantan (Rattus norvegicus L.). Buletin Farmatera. 2(1) : 47-54.

Puspitasari, M. L., T. V. Wulansari, T. D. Widyaningsih, J. M. Maligan dan N. I. P. Nugrahini. (2016). Aktivitas antioksidan suplemen herbal daun sirsak (Annona muricata L.) dan kulit manggis (Garcinia mangostana L.). Jurnal Pangan dan Agroindustri. 4(1) : 283-290.

Utomo, Y., A. Hidayat., M. Dafip dan F. A. Sasi. (2012). Studi histopatologi hati mencit (Mus muscuus L.) yang diinduksi pemanis buatan. Jurnal MIPA. 35(2) : 1224-129.

Werdhasari, A. (2014). Peran antioksidan bagi kesehatan. Jurnal Biotek Medisiana Indonesia. 3(2) : 59-68.




DOI: https://doi.org/10.31289/biolink.v8i2.5161

Article Metrics

Abstract view : 0 times
PDF - 0 times

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Fakultas Saintek, Program Studi Biologi, Universitas Medan Area

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License